Domů > Recenze > Alien Abduction (2014) – recenze

Alien Abduction (2014) – recenze

Filmy ze subkategorie science-fiction sice nejsou v žánru found footage úplně vyjímečné, ale pokud je jejich tématem UFO či mimozemské rasy, k nejběžnějším se rozhodně neřadí.

Zásadním důvodem jsou samozřejmě peníze, rozpočty mnoha (nechtělo se mi sebemrskačsky napsat většiny) found footage filmů jsou nataženy, co to jde, a přesto často pokryjí tak maximálně dopravu aktérů na místo natáčení. A teď se vžijte do role producenta, který má z takových peněz zajistit pro natáčení výrobu něčeho, co připomíná mimozemskou vesmírnou loď, nebo pořídit masky nebo CG pro ztvárnění agresivní rasy mimozemšťanů (a platí to i pro rasu přátelskou :-)). To se potom raději vzdáte snu o found footage verzi Predátora a vrátíte se ke starému dobrému (a levnému) hororu.

Naštěstí pro nás, fanoušky found footage, ale existují týmy, které se ani takových výzev neleknou. A jedním z nich je i ten, který má na svědomí výrobu sci-fi hororu Alien Abduction. Tak jak se mu to povedlo?

Film dokumentuje příběh rodiny, která se rozhodne zajet si na výlet do přírody, konkrétně do oblasti Brown Mountain v Severní Karolině. Tím, kdo celou akci zaznamenává, je nejmladší účastník dobrodružství, 11-ti letý autistický syn.

Vzhledem k tématu filmu je jistě i vám podivné, proč si ten, kdo celou akci plánoval, předem nezjistil závažný fakt: v oblasti, do které mají namířeno, se to totiž hemží aktivitou, kterou i pesimisté (v pohledu na možný výskyt dalšího života ve vesmíru) nazývají jako mimozemskou. A události, které začnou rodinu důrazně přesvědčovat o tom, že měli jet raději jinam, na sebe nenechají dlouho čekat.

Alien Abduction není rozhodně špatný film, vlastně se asi řadí ve své kategorii k těm lepším. Všechny používané záběry jsou velmi dobré, z filmařského hlediska filmu není co příliš vytknout. Kamera je většinou plus mínus stabilní, takže ani epileptik nemusí mít strach.

Trochu mě zamrzelo poměrně řídké zastoupení záběrů s mimozemšťany, a to zejména z toho důvodu, že ve filmu jsou a nevypadají rozhodně zle. Tady bych byl tedy v hodnocení přísnější, jsem si docela jist tím, že film měl v tomto směru na víc.

Důvěryhodnost zobrazovaného děje je většinou dobrá. Část je dokonce vynikající – výpovědi svědků událostí v Brown Mountain jsou parádní, scény, kterým se vyhnuly drobné nelogičnosti jsou také na velmi solidní úrovni.

Co mě na filmu občas zamrzí, je něvěrohodnost některých postav. Nechápu, proč je nejmladší člen rodiny podáván jako autista, když se vlastně chová jako kluk, který dorůstá do puberty. Od autisty bych očekával určitě něco jiného, než repliky typu: “Já nejsem retard, já jsem autista”. Jiným příkladem budiž muž z čísla 31. Herci, který ho ztvárňuje, možná zapoměli říct, že pokud se někdo nuceně snaží mluvit jako vidlák, neznamená to, že bude automaticky jako vidlák působit – může působit spíš jako špatný herec.

I ve filmovém finále chybí trošku odvahy při zařazení triků, ale to bych se vracel k již kritizovanému.
Přes několik výtek zopakuji: Alien Abduction není špatný film. Dobrý atmosféra a kvalitní zpracování dokumentárních výpovědí. Z triků mě potom nejvíce oslovila asi kratičká scéna pozorování světel nad Brown Mountains a také scéna z tunelu, ale to je málo. Mé hodnocení je tedy 3,75 bodů z pěti, vy můžete hodnotit na stránce filmu Alien Abduction.

Film:
Název v distribucích ČR: Unesení vetřelci
Hodnocení: 3.75 / 5

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

SKLÍPKAN.EU - informační web o chovu sklípkanů.